De Lax Vox methode

Lax Vox

Lax Vox, ook wel bubbelen genoemd, is een methode om je stem te herstellen en op te warmen. Ben je bijvoorbeeld vaak hees? Dan is dit een erg goede methode om je stem te herstellen. Je kunt het echter ook gebruiken om je stem te trainen, zodat ie makkelijker sluit in de hoogte en laagte.

Lax Vox is ontwikkeld door logopediste Marketta Sihvo uit Finland en Dokter Inter Denizoglu uit Turkije. Het originele artikel met daarin de wetenschappelijke verantwoording kun je hier vinden.

Benodigdheden

Voor de Lax Vox methode heb je een slang (33 tot 35 cm lang en 9 tot 12 mm in diameter. Het liefst in silicone vorm) en een glas of fles water nodig. Zorg dat hier een laag van ten minste 10 centimeter aan water in staat.

Instructies

Hiernaast heb ik een filmpje geplaatst. Hierin wordt uitgelegd hoe je Lax Vox kunt gebruiken. Hieronder heb ik het stappenplan voor je opgeschreven.

  1. Neem een ontspannen rechte houding aan
  2. Plaats de slang in je mond, tussen je tanden en boven je tong
  3. Hou het flesje in en lage positie waarvoor je praktisch geen moeite hoeft te doen
  4. Laat de slang 2 of 3 centimeter in het water zakken.
  5. Sluit je lippen
  6. Adem in door je neus met je lippen gesloten
  7. Maak vervolgens de klinker OE door de slang heen op spreekhoogte
  8. Laat je wangen mee trillen. Dit door je door je gelaat te ontspannen

Oefeningen

Je kunt beginnen met kleine glijtonen. Begin met korte afstanden en vergroot daarna de afstand tussen de twee tonen waar je tussen glijdt.

Vervolgens kun je ook de hoogte in gaan. Begin op een wat hogere toon en glij vanuit daar in je falsetto register naar boven. Zorg wel dat je in de hoogte de slang 1 tot 2 centimeter minder diep in het water steekt.

Lukt dit? Dan kun je ook melodieën gaan zingen. Neem bijvoorbeeld een simpel verjaardagsliedje als ‘Happy Birthday’. Je kunt het echter ook gebruiken om een bepaalde melodie van een nummer te zingen.

Video

De werking

Lax Vox is goed voor je stem omdat je naast dat je druk geeft om een toon te maken, je ook druk terug krijgt van het water. Door deze supraglottale druk worden je stemplooien een soort van gemasseerd. Dit helpt ze beter te sluiten en om op een comfortabele manier te foneren. Wil je meer informatie? Tijdens de lessen vertel ik er graag over verder.

Bestellen?

Dat hoeft niet! Als je leerling bent bij mijn zangschool, dan krijg je een Lax Vox slang helemaal voor niets!